Tanak hat év után nyert Forddal.

Ott Tanak idei második versenyén máris a csúcsra tudta vezetni az M-Sport Ford Pumáját és megnyerte a Svéd Rallyt. A Hyundai versenyzői előtt, így a világbajnokságon is átvette a vezetést.

Péntek
A Svéd Rally csütörtök esti szakaszát bár még Kalle Rovanpera nyerte meg, péntek délelőtt komoly körbeverés alakult ki. Hiába nyert szakaszt ismét Rovanpera, valamint Craig Breen és Takamoto Katsuta is, a versenyt ekkor Ott Tanak vezette, aki folyamatosan a legjobb eredmények környékén autózott.

Tanak előnye 2.1 másodperc volt Craig Breen, 4.1 másodperc Esapekka Lappi, 4.7 másodperc Kalle Rovanpera és 7.1 másodperc Takamoto Katsuta előtt péntek délben.

Délután azonban Craig Breen tovább tudott gyorsulni és megnyerve az első két szakaszt, az élre állt. A Hyundaihoz idei évre visszatérő versenyző így bizonyította, hogy a nem jól sikerült Fordos év után képes összeszedetten és hiba nélkül vezetni.

Tanak hat év után nyert Forddal. A nap utolsó két szakaszán Ott Tanak és Kalle Rovanpera tudott legjobb időt elérni, azonban Breennek a nap végére még maradt 2.6 másodperc előnye Tanak előtt. Esapekka Takamoto Katsuta bár jó tempót mutatott a nap első felében, délután az első szakaszon egy hófal érintése után borult. Így a második szakaszon kiállni kényszerült. Lappi is csupán 11.2 másodperc hátrányban volt.

Az első napon a takarítás miatt Kalle Rovanpera, Thierry Neuville és Elfyn Evans is sok időt vesztett, így a walesi versenyző a negyedik helyen állt ekkor 2022-es világbajnok csapattársa és belga rivális előtt.

Szombat
A nap nagy kérdése volt, hogy a Toyota tud-e gyorsulni úgy, hogy már nem kell a pályákat takarítani. Azonban a Hyundai nagyobb végsebességét nem tudták tartani, és csupán a kanyarokban tudtak velük harcolni.

A délelőtt során így Neuville és Breen, valamint a lassabb harmadik pályán, Rovanpera tudott szakaszt nyerni. A versenyt délben pedig Craig Breen vezette továbbra is 3 másodperc előnnyel a tempóhátrányt nagyszerűen orvosló Ott Tanak előtt. Miközben Lappi 17 másodperc hátrányba került a harmadik helyen.

Tanak hat év után nyert Forddal. Délután a murvásabb és helyenként kimélyült gyorsaságikon már kevésbé látszott meg a Hyundai tempó előnye, valamint Craig Breen is három szakaszon a hibrid energia nélkül volt kénytelen vezetni, így Ott Tanak megelőzte ír riválisát és a napot 8.6 másodperc előnnyel zárta.

Thierry Neuville ugyanakkor a nap során Elfyn Evanst, majd Kalle Rovanperát is megelőzve a harmadik helyre lépett, mindössze 15.1 másodperccel követve Breent, Kalle Rovanperát pedig 3.8 másodperccel előzte meg.

A délután során az első szakaszon Elfyn Evans forgás miatt vesztett sok időt, így a napot csak az ötödik helyen zárta, míg Esapekka Lappi a második szakaszon forgott meg és csúszott a nagy hóba, ahonnan csak 7 és fél perc elvesztésével tudott kijönni a nézők segítségének köszönhetően.

Vasárnap
A záró nap első szakaszán Ott tanak kissé növelni tudta a Forddal előnyét Breen előtt, míg Kalle Rovanpera a leggyorsabb idővel 1.1 másodpercre közelítette meg Neuville-t.

A második szakaszon azonban a Hyundai válaszolt és Thierry Neuville érte el a legjobb eredményt Craig Breen előtt, amivel az ír versenyző 8.5 másodpercre megközelítette a 2019-es világbajnok észt versenyzőt, míg Neuville 9.5 másodpercre volt már csak Breentől, Rovanperától pedig 7.1 másodpercre elhúzott.

A különbségek tehát kicsik voltak a Power Stage előtt, ez pedig lehetőséget adott a Hyundainak, hogy csapatutasítást adjon ki, miszerint Breen késsen el a Power Stage-ről, így Thierry Neuville megelőzi.

A záró szakasz azonban nagyon murvás volt, és minden versenyző sokat csúszkált, így fordulhatott elő, hogy Craig Breen 1.8 másodperccel gyorsabb volt Neuville-nél, így ismét átvette összesítésben a második pozíció

Tanak hat év után nyert Forddal. A záró szakasz azonban nagyon murvás volt, és minden versenyző sokat csúszkált, így fordulhatott elő, hogy Craig Breen 1.8 másodperccel gyorsabb volt Neuville-nél, így ismét átvette összesítésben a második pozíciót.

A versenyt végül Ott tanak nyerte és karrierje 18. WRC futamát zárta az élen, az M-Sport versenyzőjeként pedig a 2017-es Német Rally után tudott nyerni.

A záró szakaszon csupán elektromos hajtással ért célba Pierre-Louis Loubet, akinek autója megállt, míg Takamoto Katsuta már el sem rajtolt az utolsó pályán.

A világbajnokságot győzelme után Ott Tanak vezeti a Mexikó Rally előtt Kalle Rovanpera előtt 3, míg Thierry Neuville előtt kilenc ponttal.

A gyártók bajnokságában a Hyundai 14 pontra megközelítette a Toyotát, míg az M-Sport a harmadik.

Svéd Rally, nem hivatalos végeredmény
1 #8 Ott Tanak – Martin Jarveoja (EST) Ford Puma Rally1 2:25:54.5
2 #42 Craig Breen – James Fulton (IRL) Hyundai i20 N Rally1 +18.7 (0:10)
3 #11 Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +20.0
4 #69 Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +25.1
5 #33 Elfyn Evans – Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 +1:24.0
6 #7 Pierre-Louis Loubet – Nicolas Gilsoul (FRA / BEL) Ford Puma Rally1 +5:59.0
7 #4 Esapekka Lappi – Janne Ferm (FIN) Hyundai i20 N Rally1 +7:42.4
8 #20 Oliver Solberg – Elliott Edmondson (SWE / GBR) Skoda Fabia RS Rally2 +7:48.1
9 #21 Ole Christian Veiby – Torstein Eriksen (NOR) VW Polo GTI R5 +8:30.4
10 #28 Sami Pajari – Enni Malkkönen (FIN) Skoda Fabia RS Rally2 +9:03.2

Forrás: Rallycafe.hu