Sainz behúzta az utolsó napot.

A rekorder 14. alkalommal is megnyerte a legendás versenyt, melyet szinte végig vezetett, pedig csak egy szakaszon volt a leggyorsabb. Al-Attiyah és Sainz álltak még dobogón – a hármas uralta a Szaúd-Arábiában zajló kéthetes viadalt.

Kétszáz kilométeres gyorsaságival végződött a Dakar Rali. A Dzsiddában végződő 12. nap tempóját Carlos Sainz diktálta, aki minden mért ponton leggyorsabb volt, harmadik részsikere azonban csak szépségtapasz lehetett a tavalyi nyertes számára, hiszen az abszolút harmadik helyről nem volt reális esélye elmozdulni.

Termékeinket ide kattintva megtekintheti…

Sainz behúzta az utolsó napot. Minis csapattársának, Stephane Peterhanselnek csak biztosra kellett mennie pénteken. Hiszen 15 perc előnnyel indította a napot Nasser Al-Attiyah-hoz képest. A toyotás ismét előtte végzett és így ő lett a második Sainz mögött, Peterhansel a harmadik –, de csupán 40 másodperces különbséggel.

A francia végig kézben tartotta az idei versenyt, a második naptól fogva az élen állt, annak ellenére, hogy csak egy szakaszt nyert, míg Al-Attiyah ötöt is. A rekorder 14. Dakar-győzelmét szerezte, a harmadikat a Mini színeiben és három év kihagyás után nyert újra.

Sainz szakaszgyőzelmére Yazeed Al-Rajhi jelentett fenyegetést a célt megelőző utolsó mérőpontnál, de a verseny legvégén problémákba ütközött: igaz, ő korábbi fennakadásai révén egyébként sem volt esélyes a jó abszolút eredményre. Az összetett negyedik helyén Jakub Przygonski végzett, Nani Roma pedig behúzta az ötödik helyet, ami nagy eredmény, tekintve, hogy egy vadonatúj projektet, a BRX-et képviselte.

Sainz behúzta az utolsó napot. Az első tíz helyezettet Al-Qassimi, Vasziljev – a két versenyző között csupán hét másodperc döntött –, De Villiers, Prokop és Despres egészítette ki. Az idei Dakar neves szereplői között volt Roma csapattársaként Sebastien Loeb is, őt azonban egyéni és műszaki hibák tömkelege üldözte és így végül feladta a megmérettetést.

Az autók között egy magyar páros indult, Szalay Balázs és Bunkoczi László az Opel Dakar Teamet képviselve. A szombati pihenőnapon feladták a versenyt, miután balesetet szenvedtek és műszaki hibáik is voltak, tartalékalkatrészeik pedig elfogytak.

A kamionosok között Dmitrij Szotnyikov már csak elveszíthette a vezetést és miután 40 perces előnnyel kezdte az utolsó néhány száz kilométert. A kamazos jól beosztotta az erőforrásait, és mindössze kétperces hátránnyal a harmadik helyen zárta a szakaszt, ezzel megnyerve a kategóriát.

Tehát a szakaszgyőzelem Martin Maciké lett, aki mögött Anton Shibalov 60 másodperccel ért célba a második helyen.

Az összetett eredménye 12 szakasz után:

Autósok:

1. Stephane Peterhansel (Mini) 44:27:11,

2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 14:51,

3. Carlos Sainz (Mini) + 1:01:57,

4. Jakub Przygonski (Toyota) + 2:36:03,

5. Nani Roma (Prodrive) 3:22:48

Forrás: Formula.hu