Cais-é az első nap a Barumon.

A hazai pálya előnyeit élvező Erik Cais félelmetes teljesítményének köszönhetően az élről várhatja az Európa Bajnokság cseh állomásának záró versenynapját. Jan Kopecky a második helyre esélyes a szombati kilométereket követően, míg Andreas Mikkelsen a dobogó legalsó fokán toporoghat. Herczigék hatodik idővel várják a folytatást.

A péntek esti városi gyorsasági parázs és egyben felejthetetlen hangulatot varázsolt a dél-csehországi ralis fővárosba, Zlínbe. A nézők számára a látvány a legfontosabb ezen az esti programon és a versenyzőknek azonban picit sem szabad megfeledkezniük a teljesítményükről, hiszen már az első, kilenc kilométert jelentő táv is beletartozik az esemény össze tettbeli értékelésébe.

Éjfél magasságában kiderült, ki volt a városi aszfalt betyárja – Jan Kopecky utolérhetetlen volt, aki mögött Andreas Mikkelsen és az a Václav Pech mocorgott és aki Ford Focus WRC-vel a cseh bajnokságba leadott nevezésével borzolta a kedélyeket. Herczig Norbiék a leggyorsabb magyarok tudtak lenni, ők egy hetedik időt csíptek el az éjszaka során.

Cais-é az első nap a Barumon. Szombaton már komolyabb elánnal vághattak bele a versenykilométerekbe a párosok. Nyolc gyorsasági szakasz, közöttük több, már ikonikusnak számító Zlín környéki rész is helyet adott a versengésnek. A csata igazán figyelemreméltóra sikeredett az élmezőny nagyjainak köszönhetően és a zlíni születésű Erik Cais a szombati nap folyamán végig határozott tempót diktálva az utolsó, már sötétben zajló részen ragadta magához a vezető pozíciót 2,1 másodperccel. „Egyszerűen szavakat nem találok a napot lezáró részre! Hihetetlen volt, a legjobb szakasz, amit valaha teljesítettem. Több tűzijáték volt, mint újévkor, amolyan Monte-Carlo érzés fogott el. Köszönet minden rajongónak, nem találok szavakat. Nagy köszönet édesapámnak, remélem ma büszke lesz rám.”

A második helyet Jan Kopecky uralja, aki három szakaszgyőzelemmel a háta mögött esélyes a dobogó középső fokára. A csehek rutinos bajnoka egy, az Agrotec Skoda Rally Team által felügyelt Fabia Rally2 Evo-val veszi be a dél-csehországi utakat és eddig egészen jó teljesítménnyel. Kopecky természetesen a győzelemre gyúr, és egyelőre megvan az esélye a dobogó legfelső fokára, hiszen két másodperc még bőven behozható a vasárnapra betervezett hat szakaszon.

„Szeretném tapasztalataimat felhasználni ilyen körülmények között. Nem akarok kockázatot, de tudom, hogy kicsit ki kell lépnem a komfortzónámból a legjobb idő érdekében. Húsz évvel fiatalabban gondolkodás nélkül megtenném. Vasárnap még egy hosszú nap vár ránk, ahol megpróbálunk mindent beleadni.”

Cais-é az első nap a Barumon. Andreas Mikkelsen kilenc év kihagyás után látogatott el ismét az eseményre. Szakaszgyőzelmet legnagyobb bánatára nem sikerült megcsípnie, ám erős élmezőnybeli eredményeinek köszönhetően a dobogó legalsó fokára lehet esélyes és az 50. Barum Czech Rally Zlín hétvégéjén. „Az első versenynapot viszonylag tiszta autózással teljesítettük. Számos helyen trükkös körülmények vártak ránk, ahol megpróbáltunk a legjobb formánkat hozni. Tehát nem volt rossz nap, de a vasárnap sem lesz egyszerű, kíváncsian várjuk a folytatást.”

A negyedik helyen Simon Wagner, ötödikként pedig Filip Mares érkezett a célba. Herczig Norberték a hatodik időt húzták be szombaton estére.

Az ERC2-esek mezőnyében Érdi Tiborék az élről várják a vasárnapot. Mögöttük francia színekben és egy Toyota Yaris R4-essel Victor Cartier toporog 36 másodperces elmaradással.

A 2021-es Barum Czech Rally Zlín szombati eredménye:

1. Erik Cais/J. Záková – Ford Fiesta R5 MkII 1:13:41.0
2. Jan Kopecky/Jan Hlousek – Skoda Fabia Rally2 Evo +2.1
3. Andreas Mikkelsen/Jonas Andersson – Skoda Fabia Rally2 Evo +16.6
4. Simon Wagner/Gerald Winter – Skoda Fabia Rally2 Evo +54.6
5. Filip Mares/Radovan Bucha – Skoda Fabia Rally2 Evo +1:02.9
6. Herczig Norbert/Ferencz Ramón – Skoda Fabia Rally2 Evo +1:05.3
7. Miko Marczyk/S. Gospodarczyk – Skoda Fabia Rally2 Evo +1:30.9
8. Efrén Llarena/Sara Fernandez – Skoda Fabia Rally2 Evo +2:04.5
9. Callum Devine/James Fulton – Ford Fiesta R5 MkII +2:19.3
10. Miroslav Jakes/Petr Machu – Skoda Fabia R5 +2:48.0

Forrás: Rallysport.hu