Tíz gyorsasági alkotja a havas Finn VB futamot.

Egy igazán különleges pontjához érkezik a rali világbajnokság a szezon második futamának keretében és a sorozatban első ízben debütáló Arctic Rally Finland igazi kuriózumot tartogat körülményeivel, ahol a legnagyobbak várhatóan több év után valódi havas küzdelmeket élhetnek át február utolsó hétvégéjén Lappföldön.

A rali világbajnokság második fordulója (2021. február 26-28. között) Finnország első téli sorozatbeli megmérettetését jelenti. Rovaniemiben és az Északi-sarkkör peremén lesz az esemény központja, mely 10 szakaszból áll, 251,08 versenykilométerrel. „Az Arctic Rally Finland egy igazi különlegesség, és alig várom, hogy fantasztikus, kihívásokkal teli és kompakt kiegészítést nyújtsunk a világbajnokság naptárába, természetesen szigorú Covid-19 protokollok alapján.” – mondta a szakaszokért felelős vezető, Kari Nuutinen. „A hőmérsékletnek az előrejelzések alapján -6 és -14 fok között kell lennie a rali hetében, ám akár -20-ig is süllyedhet. Rengeteg hóra számítunk vagy ahogy a lappföldiek nevezik, „fehér aranyra” , így tökéletes körülmények lesznek egy téli rali lebonyolításához.”

Termékeinket ide kattintva megtekintheti…

Tíz gyorsasági alkotja a havas Finn VB futamot. Az esemény szakaszai a finn bajnokságot megnyitó Arctic Lapland Rally-n is szerepeltek és a múlt hónapban, további részekkel, bizonyos esetekben pedig fordított irányban. A péntek reggeli shakedown után a megmérettetés kora délután kezdődik egy szakasz duplázásával – Sarriojarvi 31,05 km-es gyorsaságiján keresztül, mely Rovaniemi városától északkeletre található. „Sarriojarvi áthalad az északi sarkkör legszebb terepén.” – mondta Nuutinen. „A szakasz igazán tempós részeket rejt, és a sötétben futó második kör mellett határozott favorit lesz a versenyzőpárosok körében. Ez a rali leghosszabb része, és a párosoknak készen kell állniuk néhány rendkívül keskeny szekcióra és számos ugratókat is tartogató kanyarra. Tehát a legutóbbi útvonal felmérés során egy méter magasak voltak a hófalak.”

A verseny második napján és szombaton kompakt útvonal szemtanúi lehetünk Vanttauskoski környékén. A Mustalampi (24,43km), a Kaihuavaara (19,91km) és a Siikakama (27,68km) kétszer kerül teljesítésre, melyek közül az utóbbi részeken sötétben harcolhatnak meg egymással a résztvevők. A Mustalampi átfut egy megfagyott ingoványos területen, mielőtt látványosan egy járművezetői képzési helyszínen befejeződne.

Tíz gyorsasági alkotja a havas Finn VB futamot. Kaihuavaara egy trükkös fénypontja lehet a szombati versenynapnak és keskeny részei ellenére nagyon gyors tempót igényel, míg Siikakama a régió erdei útjainak szépségeit mutatja meg a párosoknak. A vasárnapi finálé az Aittajarvi (22,47 km) gyors két menetét tartalmazza Rovaniemi városától délre és a második kör a Powerstage plusz pontjainak az elosztásáért is felelős lesz. „Ez egy legendás lappföldi szakasz, amelynek útvonala a niemelai parasztházak mellett halad el. Nehéz ezt az atmoszférát bármihez is hasonlítani – egyszerűen lenyűgöző, mindenkinek látnia kell!” – magyarázta Nuutinen.

Tehát körülmények olyan szélsőségesnek ígérkeznek, hogy minden autónak téli túlélőkészletet kell tartalmaznia, két lapáttal és meleg ruhával, hogy megvédje a párosokat, ha megállásra vagy éppen kiesésre kényszerülnek egy szakaszon.

Forrás: Rallysport.hu