Horvátország jövőre VB futamot rendezhet.

Tizenkét futammal és Horvátország debütálásával várhatjuk a Rali Világbajnokság 2021-es szezonját. A menetrend összeállítása során a járvány lehetséges következményeivel számolnak a szervezők, így nem meglepő, hogy Argentína és Mexikó nem kapott időpontot, ám az amerikai kontinenst Chile még képviselheti az évad második felében.

A szardíniai eseménnyel egy időben napvilágot látott 2021-es rali világbajnokság menetrendjének tervezete már első ránézésre is több izgalmat rejt és igazi kuriózum lehet az áprilisra betervezett horvát futam, illetve Észtország újból bekerül a sorozatba, miután idén egy gyors és eredményes felkészülést mutatott fel a Covid-19 okozta fennforgások ellenére. Az észt szervezők számára jobb elismerés nem is érkezhetett volna – a szeptemberben debütált futam jövőre július közepére lett időzítve. Kenya ikonikus Safari Rally-ja és Japán is helyet kapott, amelyek egyaránt szerepeltek az idei menetrendben, de a járvány miatt törölték őket. Spanyolország egy év távollét után ismét fogadhatja a rali krémjét.

Horvátország jövőre VB futamot rendezhet. Az évadban pontosan kilenc európai és három Európán kívüli esemény döntheti el a 2021-es bajnoki cím sorsát. Stratégiáját úgy alakították ki, hogy lehetővé tegye a Covid-19 folyamatos hatását a nemzetközi sportra azáltal, hogy a fordulók nagy részét júniustól ütemezték be. A naptárt az FIA, a motorsport irányító testülete hagyta jóvá, és Jona Siebel, a WRC promóterének ügyvezető igazgatója szerint mind a versenyzők, mind a rajongók számára vonzó lesz. „Horvátország első megjelenése a bajnokságban izgalmas és egyben új kihívást jelent az eredmények listáján, és hatalmas várakozás övezi az eseményt.” – tette hozzá. „Észtország néhány héttel ezelőtti bajnoki bemutatkozása hatalmas sikernek bizonyult, főként azért is, mert a szervezők eszméletlen rövid idő alatt állították össze a kiírást. Teljes mértékben megérdemli, hogy 2021-ben is része legyen a világbajnokság vérkeringésének.”

A 2021-ES BAJNOKSÁG RÉSZLETEI
Tehát az évad a hagyományos szezonnyitó Rallye Monte-Carlo-val indul az Alpokban. Ezt követi a Rally Sweden, a sorozat egyetlen tiszta téli eseménye. Horvátország alkotja a harmadik fordulót, és április 22-25. között lehet betervezni. Az aszfaltos rendezvény székhelye Zágráb fővárosa lesz. Portugália május végi időzítése az első lesz a három meleg időjárású kavicsos futam közül. Júniusban Olaszország majd Kenya juthat szóhoz, Afrikában pedig be is fejeződhet a sorozat első fele. Mivel az idei Safari Rally Kenya törlésre került, a sorozat 2002 óta először tér vissza Afrikába.

Termékeinket ide kattintva megtekintheti…

Az Észtországban és Finnországban található gyors, murvás szakaszok júliusban nyitják meg a szezon második szektorát, az Egyesült Királyság augusztusi időpontja előtt. E három esemény közül az utolsó egyelőre kérdéses – A WRC Szervezője megbeszélést folytat az Egyesült Királyság vezető testületével, a Motorsport UK-vel, amely azon dolgozik, hogy megerősítse a szükséges állami finanszírozást.

Az utolsó három fordulóból kettő Európán kívül zajlik. Chile és Spanyolország megelőzi Japánt, amely novemberben az áhított utolsó fordulónak ad otthont.

A WRC PROMÓTERE STRATÉGIÁT DOLGOZ KI A VILÁGJÁRVÁNY HATÁSAINAK LEKÜZDÉSÉRE
A Covid-19 további következményei, amelyek több világbajnoki forduló törléséhez vezettek 2020-ban, nagy hatással voltak a naptár szerkezetére. A monte-carloi és svédországi nyitó események után (a téli körülmények biztosítása érdekében nem mozdíthatók el az év elejétől) a szezon több mint két hónapig szünetel, hogy maximális idő álljon rendelkezésre a világjárvány következményeinek enyhítésére. Június vége előtt nem rendeznek Európán kívüli versenyeket, és a tizenkét fordulónak csak egyharmadát tartják az év első öt hónapjában.

Horvátország jövőre VB futamot rendezhet.”A Covid-19 rendkívül keményen sújtotta a nemzetközi sporteseményeket is. A rali világbajnokságot sem kímélte a járvány, ami számos állomás törlését eredményezte 2020 folyamán.” – mondta Siebel. „Tehát az FIA 2021-es rali világbajnokságának naptárának kidolgozása során pragmatikus és stratégiai döntéseket kellett hoznunk a jövő évi globális utazásra gyakorolt folyamatos hatásról. Nem tudjuk, hogy az év első felében, mi az a formátum, amiben lebonyolíthatunk egy versenyhétvégét. Rendkívül fontos, hogy szervezőink teljes mértékben elkötelezettek legyenek a Covid-19 jelentette szabályozások iránt, amelyre a jövő évben számíthatunk, miközben magas színvonalú bajnoki fordulókat mutatnak fel. Bízom benne, hogy a jövő évre megjelölt tizenkét helyszín nem hagy cserben.” – tette hozzá.

További intézkedésként Törökországban, Lettországban, Belgiumban, Görögországban, Olaszországban (Monza) és Argentínában rendezhető futamok tartaléklistára kerülnek.

A 2021-es rali világbajnokság tervezett menetrendje:
1. Monte-Carlo 2021. január 21-24.
2. Svédország 2021. február 11-14.
3. Horvátország 2021. április 22-25. *
4. Portugália 2021. május 20-23.
5. Olaszország 2021. június 3-6.
6. Kenya 2021. június 24-27.
7. Észtország 2021. július 15-18. *
8. Finnország 2021. július 29 – augusztus 1.
9. Nagy-Britannia 2021. augusztus 19-22. *
10. Chile 2021. szeptember 9-12.
11. Spanyolország 2021. október 14-17.
12. Japán 2021. november 11-14.

Forrás: Rallysport.hu