A Lengyel Rally visszatérhet a WRC-be? 13 fordulós lehet a rally világbajokság 2024-es szezonja.

A WRC promótere egy kibővített, 14 fordulós naptárat dolgozott ki a jövő évre, amely egy új sivatagi fordulót tartalmazott volna Szaúd-Arábiában.

Az eseményt a jövő évi versenynaptár lehetséges kiegészítéseként hirdették meg, de nem sikerült időben megállapodni, így egy évvel későbbre tolódott. A WRC és a szaúd-arábiai szervezők még mindig reménykednek a megállapodásban, de úgy tűnik, hogy most 2025 a legvalószínűbb cél.

A hírek szerint jövőre Dzsidda közelében rendeznek majd egy kandidáló versenyt, amely a Közel-Keleti Rally Bajnokság részeként kerül megrendezésre.

A Lengyel Rally visszatérhet a WRC-be? Szaúd-Arábia valószínűsíthető kihagyása a 2024-es naptárból lehetőséget ad egy 13 fordulós naptára. Ami pénzügyi szempontból segíthet a WRC-nek abban, hogy jövőre növelje a Rally1 mezőnyét. A Hyundai jelenleg is vizsgálja egy negyedik autó indításának a lehetőségét jövőre.

A 2024-es versenynaptár már kezd formát ölteni: Monte Carlo, Svédország, Portugália, Görögország, Kenya, Szardínia, az Észtországot váltó Lettország és Chile már szerződést kötött a jövő évre. A múlt hétvégén Finnország is csatlakozott ehhez a csoporthoz, miután egy új, 2026 végéig tartó hároméves hosszabbítást kötött.

Így négy hely marad a 2024-es versenynaptárban, amelyek közül az egyiket várhatóan Japán kapja, amely tavaly csatlakozott újra a WRC-hez, és idén ismét házigazdája lesz a szezonzárónak.

Horvátország is versenyben van, a WRC szervezője pedig elárulta, hogy a 2024-es versenynaptárban szerepel majd, és az idei eseményt követően tárgyalásokat folytat az új, többéves szerződés megkötéséről.

A Lengyel Rally visszatérhet a WRC-be? A teljesen új aszfaltos Közép-Európa Rally, amely németországi, ausztriai és csehországi szakaszokat foglal magában, és amely októberben debütál a WRC-ben, a szervezők és a promóter között hároméves elkötelezettséget jelent.

A Motorsport.com forrásai szerint azonban 2017 óta először Lengyelország (fenti képen) is visszatérhet. Mexikót válthatná fel, amelynek jelenleg nincs szerződése. A murvás verseny. amely idén a harmadik fordulónak adott otthont, valószínűleg nem kerül be a 2024-es naptárjavaslatba, amelyről a hónap végén szavaz a Motorsport Világtanács.

A WRC azonban továbbra is szeretne két versenyt rendezni az amerikai kontinensen, a távlati cél pedig az USA, a Tennessee állambeli Chattanoogában megrendezésre kerülő rallyn keresztül. Mivel a projekt sikeresen szeretné betörni az amerikai piacra, a hangsúlyt arra helyezték át, hogy ez a verseny 2025-ben csatlakozzon a naptárhoz.

Az Észak-Írországban, aszfaltos utakon megrendezendő brit fordulóval kapcsolatos remények a kormányzati finanszírozás hiánya miatt meghiúsultak.

Forrás: Rallyfans.hu