Rovanpera Észtországban felért a csúcsra.

Kalle Rovanpera első futamgyőzelmével zárult az idei Észt Rally, a 20 éves finn fiú mögött a második helyen Craig Breen érkezett, míg a dobogó legalsó fokát Thierry Neuville szerezte meg.

A Toyota Gazoo Racing fiatal reménysége, Kalle Rovanpera egészen pontosan 59,9 másodperccel nyerte meg élete első világbajnoki futamát. A csapatnak abszolút kedvére volt a finn fiú teljesítménye, ugyanis az észt pályákon aratott sikereknek köszönhetően a Toyota hatodik győzelmét ünnepelhette meg a 2021-es évad eddigi hét rajtjától.

Rovanpera Észtországban felért a csúcsra. Történelmi jelentőségű eredmény volt, hiszen Rovanpera bitorolja csapatvezetőjét, Jari-Matti Latvalát, mint a világbajnokság valaha volt legfiatalabb győztesét. Pontok tekintetében igazán izgalmas felállás alakult ki az észt kilométerek után, hiszen az észt futamot negyedikként teljesítő Sebastien Ogier 148 ponttal tart igényt nyolcadik bajnoki címére, mögötte pedig a csapattárs személyében Elfyn Evans érkezik 111 ponttal.

Neuville a harmadik pozícióban 52 ponttal van elmaradva a bajnokesélyestől, Rovanpera pedig feljött a negyedik helyre, mivel Ott Tanak, az észt hazai hős megingott, és csak öt pontot tudott felmutatni a powerstage győzelmétől. Ő már egy masszívabb, 74 ponttal van elmaradva Ogier mögött. A Toyota a konstruktőri bajnokságban is megszilárdította pozícióját, kiterjesztve pontszerzését a Hyundai előtt. Tehát Tanak volt az a versenyző, aki a győzelemért harcolhatott volna, ha a pénteki defektek nem húzza keresztül számításait – szorosan követte Rovanpera-t, tekintettel a páros formájára a nagy sebességű ralin.

Tanak számára hatalmas érvágás volt ez a hétvége, ugyanis egyértelműen jól szeretett volna teljesíteni, ám a pénteki defekt és az, hogy a Hyundai leesett az útról egy mezőre, és amely sebesség ahhoz az incidenshez társult, amellyel Tanak odaért, további két gumiabroncsot kilyukasztott és a napot ezt követően már kénytelen volt feladni. Tanak távozásával a csata kétirányúvá vált Breen és az esemény előtti másik kedvenc Rovanpera között.

Rovanpera Észtországban felért a csúcsra. Az első szakasz után mindössze 8,5 másodperc osztotta meg a két versenyzőt, a harmadik helyezett, 40 másodpercet begyűjtő Neuville mögött. A csatát azonban gyorsan letisztázták a srácok, amikor Rovanpera egyszerűen mesteri futást hajtott végre a szombat reggeli nyitányon, tíz másodperccel gyorsabban, mint bárki más és 14,3 másodperccel gyorsabban, mint Breen, hogy megragadja a verseny irányítását.

Innentől kezdve mindkét versenyző a hibák kiküszöbölésére koncentrált, és Rovanpera határozottan mindent megtett annak érdekében, hogy az első helyet egészen az utolsó méterekig megtartsa. Igazán érzelmi jelenetek voltak a célban, amikor Kalle-hoz édesapja, Harri csatlakozott.

„Nehéz hétvége volt, és nagyon jó érzés megszerezni ezt a győzelmet Észtországban, ez most szinte otthoni rali volt a számomra.” – mondta Rovanpera. „Bizonyítottuk, hogy a tempó megvan, és most hazavihetjük az első helyet, ami nagyon jó.”

Breen második helye az észt tavalyi eredmény megismétlése volt, ami mellesleg az utolsó kavicsos WRC szereplése volt. „Szép hétvége volt, az elejétől a végéig rendkívül élveztem.” – mondta Breen. „Csak azt szeretném, ha sikerülne azt a pluszt előhozni magamból, amelyről tudom, hogy bennünk van, de összességében elégedett vagyok.”

Neuville hétvégéje sem alakult egyszerűen – péntek reggel defektet kapott, majd tízes büntetést kapott, amiért az utolsó előtti szakaszt egy perccel későn kezdte. Az észt verseny azonban összességében jó esemény volt számára, mivel már ötödször szerezte meg a harmadik helyet a szezonban.

Rovanpera Észtországban felért a csúcsra. Ugyanez mondható el Ogierről, aki a bajnokság vezetőjeként hagyhatta el Észtországot, függetlenül attól, hogy mi történt a ralin és nem sikerült a dobogón ünnepelnie. A hétszeres bajnok azonban csalódottan fejezte be a versenyt egy kis powerstage pillanat után, amikor egy kanyar külső oldalán elakadt. Evans ötödik helye azonban kevésbé volt pozitív. A portugál győztes azért küzdött, hogy autójával teljesen egyben érezze magát mindenki ellen a nagy sebességű szakaszokon, és egy úgynevezett „hülye” hibát követett el péntek reggel, amikor túlcsúszott, majd lefulladt a Toyotájával.

Az M-Sport Ford részéről Teemu Suninen a hatodik időeredményt tudta elérni, ám csapattársa, Gus Greensmith péntek reggel motorproblémával vonult vissza az ígéretes ötödik pozícióból. Pierre-Louis Loubet ebben a szezonban először jutott egy esemény végére, ezért regisztrálta első 2021-es bajnoki pontjait, mivel megegyezett karrierje legjobb WRC-s hetedik helyével. A nyolcadik helyen a WRC3-as kategóriát élen záró Európa Bajnok, Alexey Lukyanuk végzett, míg az abszolút értékelésben közvetlen mögötte Andreas Mikkelsen érkezett, mint a WRC2-es mezőny leggyorsabb versenyzője.

A 2021-es Rally Estonia végeredménye:

1. Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen – Toyota Yaris WRC 2:51:29.1
2. Craig Breen/Paul Nagle – Hyundai i20 Coupe WRC +59.9
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe – Hyundai i20 Coupe WRC +1:12.4
4. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia – Toyota Yaris WRC +1:24.0
5. Elfyn Evans/Scott Martin – Toyota Yaris WRC +2:07.1
6. Teemu Suninen/Mikko Markkula – Ford Fiesta WRC +7:07.3
7. Pierre-Louis Loubet/F.H. Labourdette – Hyundai i20 Coupe WRC +8:48.3
8. Alexey Lukyanuk/Yaroslav Fedorov – Skoda Fabia Rally2 Evo +10:16.1
9. Andreas Mikkelsen/Ola Floene – Skoda Fabia Rally2 Evo +10:29.9
10. Mads Östberg/Torstein Eriksen – Citroen C3 Rally2 +10:46.6

Forrás: Rallysport.hu