Finn Rally: Tanak bosszút állt a hazai vereségért.

Péntek

Ami nem jött össze a hazai versenyén, az sikerült Ott Tanak és a Hyundai számára a nagy rivális Toyota otthonában. Vagyis megszerezni a győzelmet Kalle Rovanpera és Esapekka Lappi előtt.

Finn Rally: Tanak bosszút állt a hazai vereségért. A Rally Világbajnokság első napja elsősorban Ott Tanak és Esapekka Lappi csatájáról szólt. A 2019-es világbajnok észt versenyző a csütörtök esti szuperspeciál szakaszon még a második időt érte el csapattársa, Thierry Neuville mögött. Azonban pénteken már az első szakaszon az élre állt és egész nap hatalmas csatát vívott Esapekka Lappival. Kettejük között a legnagyobb különbség 8.3 másodperc volt. De a nap végére a finn toyotás 3.8 másodpercre megközelítette a Hyundai versenyzőjét.

A harmadik helyért pedig hárman csatáztak, a toyotás Elfyn Evans és a nap során takarító Kalle Rovanpera, valamint a fordos Craig Breen. Kalle Rovanpera sokáig az ötödik helyen állt, azonban délután sikerült gyorsítania és fellépnie a negyedik helyre. Az ír fordost megelőzve, valamint walesi csapattársát 1.7 másodperccel megközelítve.

A nyitó nap során Thierry Neuville folyamatosan az autójával harcolt. Így végül tíz szakaszt követően csak a hetedik helyen, Takamoto Katsuta mögött állt.

Nem sikerült jól azonban a nap Oliver Solbergnek. Aki már az első pénteki szakasz első kanyarjában borult és autója bukócsövének sérülése miatt véget is ért számára a hétvége.

Az M-Sport két versenyzője, Jari Huttunen és Adrien Fourmaux ugyancsak bajba került. A Rally1-es autót először vezető finn versenyző motorhiba miatt, míg francia csapattársa egy szikla eltalálását követően a kormányösszekötő sérülése miatt vesztett nagyon sok időt.

Szombat

A második napon mindenki arra volt kíváncsi, hogy ki tud lépést tartani Kalle Rovanperával, hiszen a vb éllovast várta mindenki a leggyorsabbnak.

A 21 éves finn versenyző pedig meg is felet az elvárásoknak, nagyszerű tempóban közlekedett a délelőtti esőben, majd a délutáni száraz körülmények között is.

Finn Rally: Tanak bosszút állt a hazai vereségért. Rovanperával pedig csak Ott Tanak tudott lépést tartani, és bár őt is megközelítette a nap végére a finn toyotás 8.4 másodpercre. Ennek ledolgozásához azonban már Tanaknak hibázni kellett volna a záró napon.

A napot Esapekka Lappi zárta a harmadik helyen, míg Elfyn Evans autójának felfüggesztése a szombati utolsó előtti szakaszon megsérült. Ami miatt sok időt vesztett, de még így sem volt veszélyben negyedik helyezése.

Thierry Neuville kissé javulni tudott a második napra, és megelőzte a nap során megforgó Takamoto Katsutát, azonban az első négy helyen álló versenyzővel már nem tudott harcolni.

A szombati nagy kieső Craig Breen volt, aki az ötödik helyről a nap második szakasztán állt ki, miután egy ugrató után egy domboldalon landolt és Fordjának kereke kitört.

Az M-Sportnak így csak a hetedik helyért tudott vívni házon belül, a napot pedig Gus Greensmith zárta jobban napközben megelőzve Pierre-Louis Loubet-t.

Jari Huttunennek szombatra is akadt problémája bár vezetésével nem volt probléma, de a Puma Rally1 szervokormányával annál több a szombati nyolc gyorsaságin.

Vasárnap

Ott Tanak és Kalle Rovanpera csatája folytatódott, és az észt versenyző kissé még növelni is tudta előnyét, így a Power Stage előtt pontosan 10 másodperccel vezetett riválisa előtt.

Esapekka Lappi azonban senkitől sem zavartatva a verseny utolsó előtti szakaszán felborította Toyotáját a harmadik helyen állva, azonban szerencséjére pont talpon állt meg 3-4 borulás után az autó, így csupán 20 másodpercet vesztett az eset miatt. A gyorsaságit követően pedig megállt és helyre hozta a sérülések nagy részét.

A negyedik helyen Elfyn Evans, az ötödiken pedig Thierry Neuville várhatta a Power Stage szakaszát.

Power Stage szakaszán szoros küzdelem alakult ki, itt Kalle Rovanpera volt a leggyorsabb Elfyn Evans, Craig Breen, Ott Tanak és Thierry Neuville előtt.

A versenyt Ott Tanak nyerte 6,8 másodperc előnnyel és idei második győzelmét aratta, amivel a Toyotának és Kalle Rovanperának is visszavágott, miután pár héttel ezelőtt saját hazai versenyén, nem tudott harcolni velük. Az észt versenyző 2018 és 2019-ben éppen a Toyota versenyzőjeként tudott nyerni Finnországban

Kalle Rovanpera a második helyezéssel talán nem annyira boldog hazai futamán, azonban a vb pontversenyben meglévő előnye így is tovább nőtt, így mégis elégedett lehet eredményével.

Finn Rally: Tanak bosszút állt a hazai vereségért. Esapekka Lappi pedig elérte célját, dobogóra állhatott hazai versenyén, még ha azt az utolsó előtti szakaszon csaknem el is bukta és a Power Stage-en szélvédő és gyakorlati9lag tető nélkül kellett vezetnie.

Az M-Sport problémái a Power Stage-en sem értek véget, Pierre-Louis Loubet a záró szakaszon a nyolcadik helyről volt kénytelen kiállni, miután műszaki hibás lett autója.

A vb pontverseny állásáról itt írtunk!

Finn Rally, nem hivatalos végeredmény:

1 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 2:24:04.6
2 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota Yaris Rally1 +6.8
3 #4 Esapekka Lappi / Janne Ferm (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +1:20.7
4 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 +1:37.6
5 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +2:18.0
6 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +3:09.0
7 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +3:57.0
8 #21 Teemu Suninen / Mikko Markkula (FIN) Hyundai i20 N Rally2 +9:31.3
9 #20 Emil Lindholm / Reeta Hamalainen (FIN) Skoda Fabia Rally2 evo +9:39.0
10 #68 Jari Huttunen / Mikko Lukka (FIN) Ford Puma Rally1 +10:31.6

Forrás: Rallycafe.hu