Evans nyert és élre állt a bajnokságban.

A Toyota walesi versenyzője, Elfyn Evans nyerte az idei, fordulatokban gazdag Török Rallyt, a dobogó második fokára Thierry Neuville léphetett fel, harmadikként Sebastien Loeb érkezett célba.

Evans nyert és élre állt a bajnokságban. Tehát a jó az „öreg” a háznál, igazolódott be a mondás az idei Török Rally pénteki napjának végén. A verseny szervezői péntek este két murvás szakasszal indították idei rendezvényüket, mely után az a Sebastien Loeb foglalta el az összetett első helyet. Aki egyrészt ezen a vidéken még sosem, utoljára pedig januárban szállt harca VB futamon.

Tetemes előnyre ugyan nem tudott szert tenni, mivel csapattársa, Thierry Neuville és Sebastien Ogier is szorosan követte, azonban remek alapot teremtett a folytatásra a kilencszeres világbajnok számára.

A szokásoknak megfelelően szombaton került sor a leghosszabb versenynapra és amely rögtön egy maratoni, majd 32 kilométeres szakasszal vette kezdetét.

Tehát ahogy az talán várható is volt, ez a szakasz átrendezte a tabellát, egyrészt a világbajnoki címvédő, Ott Tanak műszaki hiba miatt kiszállt a küzdelemből, másrészt Sebastien Ogier szakaszgyőzelmével az összetettben is az élre állt.

A francia pilóta az első kör hátralévő két szakaszán is remekelt, egy újabb szakaszgyőzelmet és egy második helyet szerezve megőrizte a vezetést az ebédszünetre is.

A nap második fele viszont korántsem indult ennyire fényesen, sokakhoz hasonlón Ogier is beszedett egy defektet, így nem csak a szakaszgyőztes Neuville, de csapattársa, Elfyn Evans is megelőzte. Ogier ráadásul még sebességváltási problémákra is panaszkodott, tehát a nap végén be kellett érnie az abszolút harmadik hellyel.

A szombati napot ezek után Thierry Neuville zárta az élen, aki három szakaszgyőzelmének és három második legjobb idejének köszönhetően viszonylag kényelmes, bő félperces előnnyel Sebastien Loeb előtt vághatott neki a befejező napnak.

Bár a befejező napon már csak négy szakasz szerepelt a programban és ezek között azonban kétszer is ott volt a rali leghosszabb gyorsaságija, a 38 kilométeres Cetibeli, raádásul rögtön ezzel is indították a napot. Itt aztán megint borult minden, defektes kerékkel érkezett célba többek között Kalle Rovanpera, Esapekka Lappi, Sebastien Ogier, Sebastien Loeb és még az éllovas Thierry Neuville is!

A szakaszt az az Elfyn Evans nyerte, több mint félperces előnnyel a versenybe visszatérő és átbeszélő hibára panaszkodó Ott Tanak előtt, a Toyota walesi pilótája így egy csapásra átvette a vezetést az összetettben. Sebastien Ogier a defekt ellenére is felkapaszkodott a második helyre, de ugyanezen szakasz második nekifutásra már a verseny végét jelentette a francia pilóta számára, amikor megállt alatta Yaris WRC.

A versenyt lezáró Power Stage végül kettős Hyundai sikerrel ért véget, a szakasz leggyorsabbja Neuville lett, Tanak ért célba a második helyen, míg Elfyn Evans számára a harmadik hely is elég volt, hogy megszerezze a futamgyőzelmet Törökországban.

Termékeinket ide kattintva megtekintheti…

Az itt szerzett pontokkal Elfyn Evans a bajnokságban is átvette a vezetést, Evans 18 ponttal előzi meg a második helyre visszacsúszó Sebastien Ogiert, akit Ott Tanak és Kalle Rovanpera követ holtversenyben a harmadik-negyedik helyen további 9-9 pont lemaradással.

Evans nyert és élre állt a bajnokságban. Így az abszolút második helyre végül Thierry Neuville kapaszkodott vissza a verseny végére, a belga pilóta ezzel ötödik a bajnokságban, míg a dobogó harmadik fokán Kalle Rovanpera ünnepelhetett. Tehát a negyedik helyre az Kalle Rovanpera szerezte meg, aki értékes pontokkal segítette hozzá csapatát. Ezáltal a Toyota Gazoo Racing WRT-t, hogy növelje előnyét a márka-világbajnoki ponttáblázat élén.

Evans nyert és élre állt a bajnokságban

Tehát az ötödik-hatodik helyen az M-Sport versenyzői osztoztak, Gus Greensmith-t Esapekka Lappi követte. A hetedik helyen az R5-ös mezőny éllovasa, Kajetan Kajetanowitz érkezett célba egy Rally2-es Fabiával mögötte kategóriatársai, Pontus Tidemand, Adrian Fourmaux és Marco Bulacia kerültek még be a Top10-be.

A Török Rally végeredménye:

1. E. Evans/S. Martin, Toyota Yaris WRC 2:43:02.7
2. T. Neuville/N. Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +35.2
3. S. Loeb/D. Elena, Hyundai i20 Coupe WRC +59.4
4. K. Rovanpera/J. Halttunen, Toyota Yaris WRC +2:35.9
5. G. Greensmith/E. Edmondson, Ford Fiesta WRC +4:08.3
6. E. Lappi/J. Ferm, Ford Fiesta WRC +5:36.2
7. K. Kajetanowicz/M. Szczepaniak, Skoda Fabia R5 +12:35.5
8. P. Tidemand P. Barth, Skoda Fabia R5 +12:59.7
9. A. Fourmaux R. Jamoul, Ford Fiesta R5 +14:42.6
10. M. Bulacia M. Der Ohannesian, Citroen C3 R5 +14:46.4…

Forrás: Rallysport.hu