Takamoto Katsuta pályafutásának második WRC 2-es győzelmét ünnepelhette, a világbajnokságon múlt hétvégén debütáló Chile Rallyn. A siker 2018 február óta váratott magára, ugyanis a Toyota pártfogoltja tavaly Svédországban állhatott fel először a dobogó legfelső fokára.

Először vette birtokba Chile gyorsasági szakaszait a rali világbajnokság mezőnye, mely a Concepción városa melletti erdők kavicsos útjaira összpontosított. A futam különféle jellemzők és feltételek széles skáláját kínálta: gyakran gyors és ritmusos, helyenként nagyon is technikai jellegű részek alkották a szakaszokat. Az esemény tesztelte a párosok képességeit, hogy nulláról közel tökéletes jegyzeteket készítsenek, míg a gumiabroncsok kiválasztása a korábbi tapasztalatok nélkül szintén komoly kihívást jelentett. A Ford Fiesta R5-öst irányítva a WRC 2-es kategóriában, Dan Barritt navigálásával, Katsuta több hazai résztvevő ellen lépett fel, akiknek nagy előnyük volt, hogy a chilei bajnokság jóvoltából ismerhették a körülményeket. Itt név szerint Pedro és Alberto Helle-t érdemes kiemelni, akik Katsutához hasonlóan mindketten a WRC 2 fordulójának korábbi győztesei voltak.

Katsuta szinte már a rajt pillanatától gyors volt, megnyerte a nyitószakaszt és még két részen dominált pénteken, ám a délutáni kör helytelen gumiabroncsválasztása azt jelentette, hogy 24,5 másodperccel Alberto Heller mögött érkezett be. Szombaton Katsuta ragyogóan küzdött, és 13,3 másodperccel gyorsabb volt a kategóriatársaktól a nap végére. Vasárnap reggel a legelső részen a nagy versenytárs, Alberto Heller balesetet szenvedett, így végeredményben több mint egy három perces előnnyel aratott győzelmet Chilében először Katsuta.

Takamoto Katsuta: “Nagyon örülök, hogy Chilében a kategóriámban nem találtam legyőzőre. Nagyon nehéz futam volt. Minden nap más kihívásokkal és körülményekkel találtuk szembe magunkat, különösen a köd volt az, mely néhány szakaszon megnehezítette a kilométereket. Egyébként a pályabejárás alatt is kedvezőtlenek voltak a látási viszonyok, így az itinerünk sem volt száz százalékos. Péntek délután túl sok időt vesztettünk el – rossz döntést hoztam a keményebb összetételű gumiabroncs kiválasztásakor, de szombaton sikerült felzárkózni, és az érzés is sokkal jobb volt az autóban. Továbbra is keményen dolgoznom, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben gyorsabb és erősebb lehetek.”

Tommi Makinen (a Toyota Gazoo Racing Rally Challenge program felügyelője): “Nagyon jó versenyzést mutatott be a hétvégén Takamoto. Értékes tapasztalatot szerzett, és tényleg jól kezelte a meglehetősen bonyolult szakaszokat, nem hozott semmilyen hibát a vezetésével. Biztos vagyok benne, hogy sokat tanult a hétvégén: a szakaszok nagyon igényesek voltak, ahogy a feltételek is.”

A 2019 Rally Chile WRC 2-es végeredménye:

  1. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt (Ford Fiesta R5) 3:29:26.7
  2. Benito Guerra/Jaime Zapata (Skoda Fabia R5) +3:06.1
  3. Alejandro Cancio/Santiago Garcia (Skoda Fabia R5) +5:07.2
  4. Cristobal Vidaurre/Ruben Garcia (Skoda Fabia R5) +5:27.3
  5. Samuel Israel/Nicolas Garcia (Citroen C3 R5) +6:37.7s

Forrás: Rallysport.hu