Oliver Solberg nyerte a Skandináv Rallyt.

Oliver Solberg nyerte a Skandináv Rallyt a múlt hétvégén Svédországban zajlott a rally Európa bajnokság, az ERC aktuális fordulója a 1. BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia 2023. Mely kizárólag tempós murvás utakból állt, részben olyan utakon ahol előtte a februári havas, jeges Svéd rally VB-t rendezték.

Azt jóval északabbra költöztették ezért a helyi Svédek is bejelentkeztek a rally Európa bajnokságba és csináltak egy remek, nyári murvás rally versenyt. A verseny központjának Karlstad városa adott otthont, akik korábban a VB futamot is vendégül látták.

Maga a versenyprogram az ERC-ben már jól beváltak szerint zajlott, annyi volt csupán a változás, hogy 4.43 km hosszú bemelegítő shakedown szakasz csütörtökön 14.05-kor kezdődött és nem pénteken. Ennek megfelelően a két versenynap péntek és szombat volt, nem pedig szombat-vasárnap, na mindegy is.

Oliver Solberg nyerte a Skandináv Rallyt. A shakedown szabadedzésen a bajnokságot vezető Hyundai-os új-zélandi Hayden Paddon bizonyult a leggyorsabbnak. De az ezt követő kvalifikáción már Oliver Solberg vitte a prímet egy VW Polo R5-tel. Pénteken négy gyorsasági várt a mezőnyre melyeket kétszer kellett teljesíteniük. A teljesítendő gyorsasági hossza, 8.09 km, 20.20 km, 14.76 km és 10.04 km hosszúak voltak. A napi gyorsasági össztáv 106.18 km-t tett ki. Ezen a napon két alkalommal volt lehetőség szervizelni, napközben és este.

Az már az első körben látszott, hogy ha nem lesz nagy kalamajkájuk akkor jó eséllyel Hayden Paddon és Oliver Solberg között fog eldőlni a verseny. Az első két gyorson Paddon, Solberg a hármas és négyes gyorson pedig Solberg, Paddon sorrendben végeztek és ebben a sorrendben mentek be már a napközbeni szervizbe is. Mögöttük Frank Tore Larssen és Nikolay Gryazin küzdöttek még és oda-odaért még Mikko Heikkila és Martins Sesks valamint Lauri Joona is.

A délutáni kör első gyorsán Paddon, Solberg eredmény született, következő kettőn Solberg, Paddon majd a pénteki utolsón Solberg, Heikkila, Paddon sorrendben végeztek. A péntek napvégi összetett pedig így nézet ki: Oliver Solberg, Hayden Paddon, Frank Tore Larssen, Mikko Heikkila és Nikolay Gryazin. Szombaton szintén négy gyorsasági várt a talpon maradt versenyzőkre melyeket szintén kétszer kellett teljesíteniük.

A szakaszok 8.29 km, 9.52 km, 11.39 km és 9.01 km hosszúak voltak, reggel és napközben volt szervizlehetősége a párosoknak. Szokás szerint a verseny utolsó gyorsaságija volt a külön pontokat is érő power stage mely a korábbi havas Svéd rally VB futamokról. A roppant látványos ugratójáról ismert Collin’s Crest volt. A napi gyorsasági össztáv majd 76,42 km-t tett ki.

Oliver Solberg nyerte a Skandináv Rallyt. Szombat délelőtt folytatódott a sorminta, azaz 2x Paddon, Solberg majd 2x Solberg, Paddon gyorsasági eredmények. Mögöttük, még úgy ahogy lőtávolban küzdöttek Heikkila, Gryazin, Sesks és Joona az őket követők már percekre voltak elmaradva az élmezőnytől. A második körben az első három gyorsaságit Solberg nyerte, mögötte loholt Paddon, Sesks, Joona és Gryazin. A külön pontokat Paddon, Sesks, Solberg, Gryazin és Joona hozták el a power stage-ről, értelemszerűen ebben a sorrendben végeztek ott.

A versenyt végül, a két napon át mutatott teljesítménye alapján. Az idén a rally világbajnokság WRC2-es kategóriájában szereplő Oliver Solberg – Elliot Edmondson kettős nyerte meg több mint 22 másodperccel megelőzve a Hayden Paddon – John Kennard kettőst és több mint egy perccel a harmadik helyen célba érő Martins Sesks – Renars Francis duót.
Oliver Solberg mellett idén Nikolay Gryazin is a rally világbajnokság WRC2-es kategóriájában küzd a bajnoki címért. Mindkettőjüknek remek gyakorlás lehetett ez a Skandináv rally, hiszen a soron következő Észt és Finn rally VB futamok is ehhez hasonló utakon és körülmények között fognak zajlani.

A két nap alatt a 16 db gyorsasági szakasz össztávja közel 182.6 km körül alakult.

A versenyen mindössze egy magyar páros indult, a László Martin – Berendi Dávid kettős egy Skoda Fabia Rally2 Evo-val próbálkozott és az abszolút értékelés 14. helyén ért célba.Következő rally EB/ERC verseny az aszfaltos utakon zajló Rally di Roma Capitale lesz Olaszországban, 2023. július 29-30. között.

Forrás: tommy-autosport.blog.hu