Hazai siker született a Brit Rali csütörtök délelőtti bemelegítésén: a Toyota versenyzője, Kriss Meeke futotta a legjobb időt. Mögötte hármas holtverseny alakult ki, ugyanis Esapekka Lappi, Elfyn Evans és Sebastien Ogier tizedre azonos idővel zárta a shakedownt.

Egyre izgalmasabbá válnak a világbajnokság küzdelmei, melyet a mai napot megkezdődött walesi állomás shakedown időeredménye is bizonyít – a sorozatból két teljes futam van még hátra, illetve e jelenlegi hétvége kilométerei, melynek alakulásai egyértelművé tehetik vagy éppen még jobban összekuszálhatják a ponttáblát. Az őszies időjárási körülményeket ígérő Wales Rally GB csütörtökön délelőtt a bemelegítéssel már meg is adta a kezdőlökést a vérbeli erdei szakaszoknak, ahol kicsivel több, mint négy és fél kilométeren feszülhettek egymásnak első ízben a versenyzőpárosok.

Az otthonához közel eső igazi walesi pályák ura csütörtökön délelőtt Kris Meeke lett. A Toyota Gazoo Racing versenyzője a csúszós kanyarokat tartogató Gwydir részen több mint egy másodperccel autózta le a versenytársakat, mely időeredményt a második nekifutásra csípte el. Meeke és az otthoni hős, Elfyn Evans, aki hátsérülése miatt három futamot kihagyva tért vissza, a sáros pálya első áthaladásakor a leggyorsabb időt állította be. Ezt követően előzte meg őt a Yaris, és végül egy második idővel kellett megelégednie a walesi fiúnak, mely pozíción még másik két társával osztozkodhatott.

“Ez egy jó ébresztő volt!” – mondta Meeke. “Teszteltünk itt tíz nappal ezelőtt huszonkét fokban, és akkor problémák voltak a porral, de tudtuk, hogy a versenyen más körülmények lesznek. Jó volt ma reggel a shakedown-on látni, hogy a beállításokat hibátlanul sikerült összehozni. Ha magabiztosan érzem magam az autóban a csúszós, trükkös körülmények között, akkor nem lehet probléma a hétvégével.”

A Ford Fiesta WRC-vel rajthoz álló Evans mellé a Citroen C3 WRC-s srácok, Esapekka Lappi és Sebastien Ogier érkezett. 1,1 másodperccel maradtak el Meeke legjobb idejétől, míg Teemu Suninen a kék ovállal az ötödik helyet csípte el, további egy tizeddel lemaradva.

A szoros élmezőny után hatodikként Thierry Neuville érkezett az i20-assal, ám még a belga sem autózott feltétlen rossz időt – mindössze 1,4 másodperccel múlta alul Meeke tempóját. Hetedikként Jari-Matti Latvala érkezett, a bajnokság vezetője, Ott Tanak pedig 2,3 másodperccel teljesítette gyengébben a szakaszt a csapattárs idejéhez képest, mellyel a nyolcadik helyen találta magát. Craig Breen, a Hyundai hőse kilencedik lett csütörtökön délelőtt mindazok ellenére, hogy az i20-ast forgatta, és lefullasztotta egy szűk hajtűben az első kör elején.

A csütörtöki menet a bemelegítéssel nem fejeződött be – délután egy liverpooli rajtceremóniát követően Közép-Európai Idő szerint nyolc óra után pár perccel rajtolhatnak el az esemény legelső szakaszán a párosok, mely az Oulton Park 3,58 kilométeres versenytávját fogja jelenteni.

A 2019-es Wales Rally GB shakedown eredménye:

1.Kris Meeke – Toyota Yaris WRC 2:54.1
2.Esapekka Lappi – Citroen C3 WRC +1.1
3.Elfyn Evans – Ford Fiesta WRC +1.1
4.Sebastien Ogier – Citroen C3 WRC +1.1
5.Teemu Suninen – Ford Fiesta WRC +1.2
6.Thierry Neuville – Hyundai i20 WRC +1.4
7.Jari-Matti Latvala – Toyota Yaris WRC +1.9
8.Ott Tanak – Toyota Yaris WRC +2.3
9.Craig Breen – Hyundai i20 WRC +2.7
10.Andreas Mikkelsen – Hyundai i20 WRC +3.1

Forrás: Rallysport.hu